nedeľa 1. júna 2014

Vlhkostno - teplotné čidlo

Čidlo slúži na meranie vzdušnej teploty a vlhkosti. Je umiestnené vo výške 2 metre v podomácky vyrobenom pasívnom radiačnom kryte, ktorý je zavesený pod korunou stromu v trvalom tieni (ak sú na strome listy).

Čidlo je napájané 2. mikrotužkovými batériami typu AAA. Čidlo je čiernej farby s displejom na ktorom je možné odčítať hodnotu teploty a vlhkosti. Malou nevýhodou čidla je, že záporné teploty meria len do -20 °C.

Hlavná jednotka môže mať spojenie s 3. čidlami cez 3. kanále. Prvý kanál je určený pre teplotné a vlhkostné čidlo umiestnené v anemometry. Potom je na vlastníkovi meteostanice, na aký kanál si dá toto čidlo. Totiž keď sa otvorí zadný batériový kryt na čidle, vo vnútry sa nachádza gombík na prepínanie kanálov kde si užívateľ navolí na akom kanáli sa mu bude zobrazovať teplota a vlhkosť na hlavnej jednotke.

Tretí kanál zostáva prázdny a je možné si tretie čidlo dokúpiť. V mojom prípade by som ho chcel v budúcnosti využiť na meranie prízemnej teploty.


Výdrž batérií čidla je cca 159 dní







 Výroba pasívneho radiačného štítu

 Na výrobu pasívneho radiačného štítu potrebujeme misky pod kvetináč (ja som si zakúpil 7 misiek). Závitovú tyč M5 a matice. (12 ks).

Zakúpené misky je treba rozdeliť na tie ktoré sa budú upravovať a ktoré nie. Ja som neupravoval 3 misky, pretože dve pôjdu na vrchnú stranu krytu a jednu nechám na spodku. Všetky ostatné sa budú musieť upraviť vyrezaním stredu, aby sa čidlo dalo vložiť dovnútra.


 Do všetkých misiek je ale potrebné vyvŕtať diery v priemere tyče v 120° uhloch. 


Ďalej nasleduje montáž na závytovú tyč tak, že medzi jednotlivé misky sa vkladajú na tyč trubičky/ rúrky aby sa vytvorili medzi miskami rovnaké medzery. Medzera by mala byť taká, aby nebolo cez kryt pri bočnom pohľade vidieť.



Čidlo je umiestnené na mriežke z plastu v strede krytu.























Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára