pondelok 30. júna 2014

Staničný zrážkomer

Od júla 2017 meriam množstvo zrážok novým podomácky vyrobeným zrážkomerom. Zrážkomer je vyrobený z kanalizačnej rúry prm 250mm.






 Staničný zrážkomer má oproti člnkovému zrážkomeru od firmy Ventus dve výhody a to: 
1. Meria s presnosťou na 0,1 mm (člnkový zrážkomer 0,59 mm)
2. Meria všetky druhy vertikálnych zrážok (dážď, sneh, krúpy), člnkový zrážkomer meria len dážď.

Výroba zrážkomera je jednoduchá. Je potrebná len jedna valcovitá nádoba a konštrukcia v ktorej bude nádoba umiestnená. V zime sú však potrebné nádoby dve, tá druhá sa volá rezervná. Táto nádoba slúži na výmenu prvej nádoby, v prípade ak do nej napadol sneh, ktorý je potrebné pozvolne roztopiť, aby nedošlo k veľkému vypareniu zrážok. Na zabránenie výparu sa na vrch nádoby pripevňuje vlhká látka, ktorá zabráni odparovaniu a skresleniu výsledkov. Po roztopení sa roztopený sneh odmeria klasicky ako zrážky dažďové.

Po zakúpení nádoby je najdôležitejšie vypočítať si záchytnú plochu nádoby. Tú vypočítame jednoduchým vzorcom:
                         Z(mm) = V / (0,1 x S)

kde Z(mm) je množstvo zrážok v mm ktoré chceme vypočítať, V je objem spadnutých zrážok v ml a S je záchytná plocha zrážkomera.  

Záchytnú plochu zrážkomera vypočítame podľa vzorca: S =   3,14 x r2
Pozor! Treba dosadzovať polomer v cm.

Výsledné číslo dosadíme do hlavného vzorca a máme hotovo. Teraz už stačí len namerané zrážky v ml vydeliť vypočítaným číslom a máme zrážky v mm.

Konštrukcia na zrážkomer pozostáva z dvoch na seba kolmých pásikov hliníka, každý s dĺžkou cca 50 cm.


Konštrukcia je priskrutkovaná na drevený stĺpik  a zrážkomerná nádoba sa dá v prípade nutnosti  jednoducho vybrať a zároveň je stabilná.


Meranie zrážok by sa malo vykonávať raz za deň a to o 7 hodine ráno a namerané zrážky sa pripíšu predchádzajúcemu dňu. V lete počas horúcich dní je však dobré merať zrážky čo najskôr po daždi, aby nedošlo k ich vyparovaniu.

Na mojej meteostanici vykonávam merania zrážok každých 12 hod.  a to ráno o 6:00 a večer o 18:00.














Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára