štvrtok 7. júla 2016

Búrky v Júly 2016






------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
01. 07. 2016  (22. deň v búrkami v roku 2016)

Prvý júlový deň sa pred poludním začali vytvárať búrky východne od Rajca. Celý búrkový oblak bol pekne vidieť z boku, keďže ho nič nezakrývalo. Na meteostanici som zrážky nezaznamenal. Neskôr popoludní sa rozhodla ďalšia búrka, že pôjde po približne tej istej dráhe ako tá predpoludním. Východný a južný obzor bol posiaty vzdialenými cumulonimbami.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

02. 07. 2016  (23. a 24. deň s búrkami)                           Prechod studeného frontu

Prílev teplého vzduchu, ktorý v sobotu podvečer kulminoval sa zavŕšil prechodom studeného frontu v prvej polovici noci.
Ešte pred samotným príchodom studeného frontu bolo nad našimi hlavami pekne. Vyskytovali sa cumulové oblaky, ktoré k večeru naberali na výške. Maximálna teplota dnes dosiahla hodnotu tropického dňa = 31,2 °C a k večeru len pomaly klesala.
Niečo po 19. hodine som si severne od Rajca všimol peknú búrku, ktorá nebola našťastie zakrytá inou oblačnosťou a tak som ju nafotil. (Obr. 1 a 2)

Obr. 1  Vzdialená búrka na severne od Rajca
Obr. 2   Tá istá búrka o chvíľu neskôr


Pri pohľade na západný obzor bolo vidieť nasúvajúcu sa vysokú oblačnosť, ktorá predznamenávala skoré zhoršenie počasia.

Cirrovitá oblačnosť nasúvajúca sa zo západu

 
Už okolo 21. hodiny sa vytvárali mohutné mraky na západe. O hodinu neskôr sa už ozývali prvé hromy od búrok na J, JZ. O 22:25 sa spustil dážď. Neskôr sa pridal aj vietor, ktorý dosahoval max. rýchlosť v nárazoch do 60 km/h. Výskyt krúp som nezaznamenal.
Tlak vzduchu po 23. hodine výrazne stúpol, čo súviselo s prechodom frontálneho systému na východ.
Po polnoci dážď aj búrky na chvíľu utíchli no potom prišla ďalšia búrka a s ňou aj dážď a silné nárazy vetra.
Ráno sam po celej tejto búrkovej noci nameral v ,, staničnom" zrážkomery: 52,8 mm zrážok. Čo je polovica toho čo má spadnúť za celý mesiac.
Ešte si porovnáme teploty vzduchu pred a po prechode frontu o 14. hodine. 02. 07 teda v sobotu pred príchodom frontu bola teplota 30,8 °C, no o deň neskôr po prechode frontu už len 16,4 °C. To je teplotný rozdiel 14,4 °C.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

09. 07. 2016  ( 25. deň s búrkami)

Búrka prišla v skorých ranných hodinách, približne okolo 4 - 5. hodiny. Nárazy vetra počas búrky nepresiahli 20 km/h. Spadlo 1,4 mm zrážok.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

12. 07. 2016  - 13. 07. 2016 - 14. 07. 2016  ( 26., 27., a 28. deň s búrkami)

Ráno a v doobedných hodinách 12. júla prechádzal cez Rajec studený front. Po jeho prechode sa začalo od západu v poobednajších hodinách vyjasňovať a teplota opäť rástla cez 25 °C. Rosný bod stúpol až na hodnotu 21 °C, tlak vzduchu okolo 1015 hPa, čo nasvedčovalo tomu, že večer príde intenzívnejšia búrka. Už po 19. hodine bolo vidieť na JZ až Z nasúvajúcu sa oblačnosť a začínajúce hrmenie. Vietor bol zatiaľ len slabý. Búrka prišla o 20:20. Na jej čele sa vytvoril nádherný shelf cloud. Tmavé chumáče pod shelfom rýchlo stúpali a všetko bolo veľmi dynamické a búrka prišla veľmi rýchlo. Spustil sa dážď. Krúpy sa nevyskytli aj keď som videl v oblasti shelfu, kde boli diery namodralé časti, ktoré by mohli nasvedčovať prítomnosti krúp. Raz sa mi to potvrdilo, tentoraz sa krúpy nevyskytli. Vietor bol počas prechodu búrky slabý až mierny s maximálnym nárazom do 23 km/h. Bleskovú intenzitu odhadujem na silnú, pohybovala sa približne v rozmedzí 360 - 600 bleskov za hodinu.
12. júla -  ráno

O 21. hodine už bolo po všetkom. Búrka sa presunula severne od Rajca a dážď pomaly slabol. Neskôr do polnoci sa na severe vyskytovala blýskavica.

Ďalšia búrka sa ozvala chvíľu po polnoci. Okolo 1. hodiny (13. júla) prišla od JZ búrka so silnou bleskovou aktivitou (660 bleskov /hod.). Podľa člnkového zrážkomera spadlo počas búrky 6,7 mm zrážok.

Neskoro v noci 13. júla prechádzajú búrky južne od Rajca. Prší. Počuť časté hrmenie. Blesková intenzita sa pohybuje okolo 200 až 300 bleskov za hodinu. Väčšina bleskov bola typu crawler. Nádherne sa plazili pod mrakmi a rôzne sa kľukatili. Po polnoci blesková aktivita slabne a búrka sa presúva na východ. O 00:25 bola teplota 18,2 °C, vlhkosť 93 %, rosný bod 17,1 °C a tlak vzduchu 1010 hPa.


Shelf cloud na čele búrky
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

24. 07. 2016  (29. deň s búrkami)

Večer okolo 22. hodiny prechádza J od Rajca búrka, ktorá sa prejavuje blýskaním a občasným hrmením. Vietor slabý bez zrážok. Teplota vzduchu bola o 22:30 19,8 °C.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

25. 07. 2016  (30. deň s búrkami)

Okolo 13. hodiny prechádzala J od Rajca blízka búrka  s ktorej spadlo 4,6 mm zrážok. Krúpy sa nevyskytli. Búrky sa naďalej vyskytujú v okolí Rajca. Najbližšie na JV a potom ďalšie na SV až S. Tieto nás zrážkami nezasiahli.
 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

26. 07. 2016  (31. deň s búrkami)

Po 14. hodine vidieť na východe vzdialený cumulonimbus a počuť hrmenie. O hodinku začína pršať aj na meteostanici z východnej búrky no dážď dlho netrval. Spadlo 0,9 mm zrážok. O 15:30 prechádzala Rajcom búrka, ktorá sa vytvorila J. Spŕchlo. Vietor bol slabý. Krúpy sa nevyskytli a pršať prestalo asi až okolo 16. hodiny.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

27. 07. 2016  (32. deň s búrkami)

Oblačnosť začala mohutnieť okolo obeda. Po 14. hodine sa už začali v okolí Rajca vyskytovať prvé búrky, prevažne na S a V. Búrka, ktorá prešla Rajcom sa vytvorila o 16. hod. JZ od Rajca a slabým dažďom prešla na V. Blesková aktivita bola slabá. Po prechode búrky bola vidieť búrkové oblaky na V a Z.
Náznak shelfu na J búrke
večerný Cumulonimbus
 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

28. 07. 2016  (33. deň s búrkami)

Dnes v poobedných hodinách prechádzal cez Slovensko studený front. Okolo 14:30 sa na JZ - Z ozvalo párkrát hrmenie. Dážď bol slabý, spadlo 3,9 mm zrážok.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

29. 07. 2016  (34. deň s búrkami)

V poobedných hodinách vznikali búrky z tepla S od Rajca. Búrky prechádzali Rajeckými Teplicami a Žilinou. Na meteostanici padali aj zrážky, no tie boli veľmi slabé - nemerateľné.

Cumulonimbus na severe
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

31. 07. 2016  (35. deň s búrkami)
Po 14. hodine prišiel nečakane silný vietor, ktorý nebol spojený so žiadnou búrkou. Nárazy vetra dosahovali 40 km/h. Vietor spôsobil zlomenie neďalekej vŕby. Predfrontálna búrka prichádza až okolo 19. hodiny z juhu. Vietor bol slabý, zrážky tiež. Po búrke sa rýchlo vyčasuje. Samotný studený front prišiel o 22. hodine. Vietor bol slabý, bez silných nárazov vetra. Počas prechodu studeného frontu spadlo 24,9 mm zrážok.

Prechod predfrontálnej búrky
Vŕba nevydržala nárazy vetra do 40 km/h, ktoré ani neboli spojené s búrkou
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------  


































































Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára