nedeľa 6. septembra 2015

Test zrážkomerov


Počas mesiaca august 2015 som testoval dva zrážkomery. Predmetom testu je zistiť, ktorý zrážkomer bude merať presnejšie. Prvý zrážkomer je bezdrôtový člnkový zrážkomer od firmy Ventus v cene cca 25 € a druhým je plastová nádoba, ktorá sa dá bežne kúpiť v obchode v hodnote 2,50 €.
Výsledky som porovnával s blízkou zrážkomernou stanicou  v Šuji.

Za mesiac august veľa zrážok nespadlo.


člnkový zrážkomer (Cena cca 25 €)
,,staničný" zrážkomer (Cena cca 2,50 €)





  
       VS
















 Nameraný celkový úhrn za august 2015
Člnkový zrážkomer nameral 27,2 mm zrážok.
 ,,Staničný" zrážkomer nameral 34,9 mm zrážok.
Zrážkomerná stanica v Šuji namerala 34,5 mm zrážok.


Z výsledkov vyplýva, že bežná plastová nádoba, ktorej plocha je dobre vypočítaná podľa návodu TU, je oveľa presnejšia ako drahý zrážkomer. Samozrejme nieje zrážkomer ako zrážkomer. Tí ktorý majú viac peňazí môžu investovať do meteostanice napr. DAVIS, ktorá okrem iného obsahuje aj zrážkomer s presnosťou 0,1 mm - a to už je čo povedať, na rozdiel od môjho zrážkomeru od firmy VENTUS s presnosťou 0,59 mm.

Staničný zrážkomer mal teda o niekoľko desatín milimetra (0,4 mm) rozdielnu hodnotu spadnutých zrážok od porovnávajúcej stanice v Šuji. Zato člnkový zrážkomer sa odlišoval až o niekoľko milimetrov (7,3 mm).
Víťazom testovania sa teda stala obyčajná plastová nádoba, ktorá má aj ďalšie výhody a to, že môže merať aj množstvo snehu a ostatné vertikálne zrážky. Člnkový zrážkomer cez zimu odstraňujem z meteozahrádky, keďže nieje vyhrievaný.





     Legenda:

modrý stĺpec: ,,staničný" zrážkomer
žltý stĺpec : zrážkomerná stanica v Šuji
červený stĺpec: člnkový zrážkomer










Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára